Buvo laikai, kai atsakymas buvo vienas: ji visa buvo gabenama iš Kinijos. Bet tai jau sena istorija. Dabar Tetley dirba su tūkstančiais arbatos augintojų visame pasaulyje.
Iš kur atkeliauja arbata
Norėdami sužinoti faktų apie viso pasaulio arbatas spustelėkite ant šalies.
Šalys
Argentina
Kur: šiaurės rytų Argentina, šiltoji Misioneso provincija.
Arbata: raudonieji Misioneso dirvožemiai lemia švelnų ir gaivų arbatos skonį. Ji puikiai tinka Amerikos rinkai – ypač šaltai arbatai ruošti.
Kenija
Kur: Kenijos Didžiojo rifto slėnio rytų ir vakarų aukštumose.
Kiek: Kenija po Kinijos ir Indijos yra trečia didžiausia arbatos augintoja pasaulyje. Prie Indijos vandenyno esančio Mombaso uosto prekyvietėje parduodama sausybė šios šalies sodrių ir šviesių arbatų.
Arbatos: Kenija patenkina daug rinkų poreikius. Mes mėgstame šias vidutinių tipų ryškios spalvos arbatas. Pakistane mėgstama juodoji arbata, o Egipte – greitai pritraukiamas
Malavis
Kur: Centrinėje Afrikoje esančiame Malavyje, kur pirmieji laukai buvo apsodinti anglų 19-ame amžiuje. Seniausia arbatos pramonė Afrikoje, prie kurios vėliau prisijungė Ruanda, Burundis, Zimbabvė ir Mozambikas.
Kiek: Malavyje pagaminama 45 mln. kilogramų arbatos, liekant po 10 didžiausių gamintojų. Daug šalies arbatos parduodama savaitiniame pietų Limbe miesto aukcione.
Arbatos: Šios šalies arbatos yra šviesios įdomios spalvos. Jos daug parduodama JK ir Pietų Afrikoje.
Pietų Afrika
Kur: Pietų Afrikos vakarinio kyšulio Cedabergo regione – raudonosios (arba afrikietiškai „Rooibos“) arbatos tėvynėje. Šis laukinis krūmas randamas tik čia. Šis augalas su į adatėles panašiais lapais apdorojamas ir fermetuojamas nuo ankstyvųjų 1900-ųjų.
Arbata: Nors ir be kofeino, raudonoji arbata tampa raudona panašiai kaip ir juodoji. Taip pat ji sodraus skonio.
Indija
DARJEELINGAS
Kur: Darjeelingas yra Himalajų prieškalnėje Indijoje. Anglai šias arbatos žemes atrado 1850-aisiais.
Kada: Darjeelingo arbata renkama per 4 antplūdžius arba sezonus: pavasarį (baigiantis vasariui – įpusėjus balandžiui), vasarą (gegužę – birželį), per liūčių sezoną (liepą – rugsėjį) ir per rudens antplūdį (spalį – lapkritį). Ji auginama aukštai – daugiau nei 2000 metrų aukštyje.
Arbata: Darjeelingo arbata žinoma kaip „arbatų šampanas“ ir geriausiai tinka su pieno šlakeliu. Kiekvienas antplūdis skirtingas: pavasarį gaunama šviesi arbata, o vėliau nuėmus derlių gaunama vis stipresnė vario spalvos arbata.
ASAMAS
Kur: Šiaurės rytų Indijoje drėgnose sąnašų lygumose, kurias juosia didžiulė Bhramaputra upė.
Kada: Didžioji dalis Asamo arbatos renkama nuo liepos iki rugsėjo, regione pagaminama apie 700 milijonų kilogramų per metus.
Arbata: Asamo arbata yra salyklinio skonio ir gaivinanti, pažadinanti mintis.
Šri Lanka
Kur: Šri Lanka, kurios arbata vadinama pagal ankstesnį šalies pavadinimą – Ceilono arbata. Šri Lanka yra ketvirta pagal dydį pasaulyje arbatos gamintoja.
Tipai: Ceilono arbatos skirstomos pagal aukštį (iš žemumų, vidutinio aukščio vietų ir aukštumų) ir du skirtingos kokybės sezonus, pavadintus regionų pavadinimais: Uva sezonas trunka nuo liepos iki rugsėjo, o Dambulos sezonas nuo gruodžio iki vasario.
Arbata: Ceilono arbatos yra šviesios, skaisčios ir šiek tiek citrusinio skonio. Skirtingos aukštumos ir regionai užtikrina plačią įvairovę. Ovos arbatos yra šviesios, bet stipraus aromato. Dimbulos arbatos taip pat šviesios, bet švelnaus gėlių kvapo.
Taivanas
Kur: Daugiausia ulongo arbatos auginama Taivane. Už geriausios arbatos kilogramą galima gauti kelis šimtus dolerių.
Kas: Ulongo arbata yra iš dalies oksiduota. Skirtingai fermentavus gaunama skirtingų savybių turinti arbata.
Arbatos: Šampaninė ulongo arbata yra skaidri irturi persikų skonį. Taip pat gaminama gėlių aromato žalsvoji ulongo arbata. Šviesioji arbata taip pat turi gėlių aromatą, bet jos lapeliai mažiau susisukę nei žalsvosios arbatos.
Japonija
Kur: Japonai raško arbata didesnėje nei 50 000 hektarų teritorijoje.
Kas: Šalis didžiuojasi turėdama puikios žaliosios arbatos gaminimo istoriją.
Kinija
Kur: Kinijoje maždaug 1,5 mln. hektaro skirta arbatai auginti. Šioje šalyje arbatos užauginama daugiausiai pasaulyje.
Kas: Kinijoje gaminama juodoji, žalioji, ulongo, baltoji, aromatizuota ir presuota arbata.
Indonezija
Kur: Pagrindiniai Indonezijos arbatos auginimo regionai yra Java ir Sumatra.
Kiek: Pagamindama 139 mln. kilogramų Indonezija yra tarp pirmaujančių arbatos gamintojų.
Arbata: Tai švelnios, lengvo skonio arbatos, puikiai tinkamos maišyti. Taip pat prie jų galima pridėti aromato.
Papua Naujoji Gvinėja
Kur: Naujoji Gvinėja yra Australijos šiaurėje, kur arbatos pramonė užima rytinę salos pusę. Didžioji dalis čia gaunamų 7 500 tonų arbatos eksportuojama į Australiją, Europą ir JAV.
Arbata: Derlingas salos dirvožemis ir puikus klimatas lemia sodrias ir spalvingas arbatas.